Gezondheidscentrum De Oude Toren

 

Mentale gezondheid

1 op de 5 Nederlanders heeft ooit in het leven te maken met:

Deze problemen zijn erg ingrijpend: goede signalering en behandeling is dan ook belangrijk.


Burn out

 • Burn out is een toestand (of dreiging van) emotionele uitputting naar aanleiding van menselijke interactie.
 • Bij burn out is er verder sprake van cynisme en verminderd vertrouwen in de eigen competenties.

Download hier de vierdimensionale klachtenlijst, vul deze in en maak een afspraak. Vermeld hierbij dat u denkt te lijden aan een burn out.


Teens en Twens

In deze periode spelen vaak vragen over:

 • de eerste menstruatie
 • jeugdpuistjes
 • seksuele overdraagbare aandoeningen
 • contraceptie
 • zwangerschap
 • zwangerschapsafbreking

Wij zetten in op een stevige relatie met de patiënten van Gezondheidscentrum De Oude Toren waardoor open kan gecommuniceerd worden over al deze thema's.


Zwanger

Zwangerschap is een bijzondere intieme tijd. Zwangerschapsbegeleiding gebeurt door de verloskundige, maar wij blijven graag betrokken.  

Advies en begeleiding van de huisarts op verzoek van de zwangere vrouw is ten alle tijde mogelijk.

De huisarts kan ondersteunen bij verschillende ongemakken zoals: misselijkheid, bekkenklachten, krampen in de benen, etc.

Daarnaast kan een zwangere vrouw natuurlijk ook ziek worden en zo bij de huisarts terecht komen.

Wanneer een stel moeilijkheden ervaart om zwanger te worden wijst de huisarts de weg naar goede hulpverlening. Denk bijvoorbeeld aan een oriënterend fertiliteitsonderzoek.


Midlife

Belangrijke items die de vrouw raken in deze levensfase:

 • contraceptie
 • Screening borstkanker
 • Screening baarmoederhalskanker
 • (pre) Menopauze
 • Balans werk en privé


Menopauze

De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in de menopauze komt is 50 jaar. Menstruele veranderingen komen typisch voor in de jaren voor de menopauze. Angst en depressie kan voorkomen. Het meest typisch zijn de warmte opwellingen. ook seksuele problemen zoals vaginale droogte en libidoverlies komen voor.

Extra aandacht dient uit te gaan naar risico op hart-en vaatziekten. Dit is namelijk dubbel zo groot na de menopauze. Ook is het belangrijk om aandacht te besteden aan osteoporose.

Veel vrouwen in de overgang maken hun menopauzale problemen niet bespreekbaar met de huisarts. Dat is jammer omdat een goede begeleiding mogelijk is en bijdraagt aan de lichamelijke en psychische gezondheid op korte en lange termijn.


Soa

Soa staat voor seksuele overdraagbare aandoening. Naar schatting lopen in Nederland 100000  mensen jaarlijks een soa op.

Voorbeelden van soa's zijn: infectie met HIV, gonorroe, chlamydia, genitale wratten, herpes genitalis, hepatitis B, syfilis.

Soa's worden overgedragen door onveilig vrijen.

Voor meer informatie kan u terecht op www.soa.nl of uiteraard bij uw huisarts.


Fertiliteit

Bij 24% van de paren is een mannelijke factor de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid. Klik voor meer informatie op deze link.

In het Catharina ziekenhuis kunt u terecht voor een oriënterend fertiliteitsonderzoek.


Impotentie

Voor meer informatie over erectiestoornissen kunt u terecht op de website www.erectiestoornis.nl

Uiteraard kunt u ook steeds een afspraak maken bij uw huisarts.


Prostatisme

Veel mannen krijgen op oudere leeftijd problemen met plassen. Ze moeten vaker plassen, de plas komt moeilijk op gang of heeft een zwakkere straal. Er is vaak last van nadruppelen of het gevoel dat de blaas niet leeg is na het plassen. Het kan zijn dat de plas minder goed opgehouden kan worden of dat men tijdelijk niet kan plassen.

Indien u deze klachten herkent is het verstandig om een afspraak te maken bij uw huisarts.


Ouderen

Alle medewerkers van Gezondheidscentrum De Oude Toren willen ervoor zorgen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig, onafhankelijk en gezond blijven. Om dit te bereiken wordt er preventief rekening gehouden met het lichamelijke, het sociale en geestelijke vlak. Gezond en succesvol ouder worden gaat niet alleen om het voorkomen en uitstellen van ziekte en sterfte, maar zeker ook om de preventie van beperkingen in het functioneren, het voorkomen van verlies van zelfredzaamheid en het terugdringen van afhankelijkheid van de zorg. Om de mogelijkheden van gezond ouder worden volledig te benutten moet preventie zowel preventie van ziekte als preventie van beperkingen in het functioneren omvatten.

Lees hier meer over de vaak voorkomende problemen in de ouderenzorg:


Zorg voor jongeren